Do szkoły, na przystanek po nowym chodniku

Zakończyła się przebudowa chodnika przy ul. Powstańców Wielkopolskich na osiedlu Bartodzieje. Tę inwestycję do realizacji wytypowali mieszkańcy w oparciu o Bydgoski Budżet Obywatelski. Kosztowała ponad 150 tysięcy złotych.
Zadanie polegało na modernizacji chodnika na odcinku około 250 metrów od Zespołu Szkół Samochodowych do przystanku autobusowego przy skrzyżowaniu z ul. Wyszyńskiego. Zniszczony asfalt zastąpiono betonową kostką. Dodatkowo przy przejściu dla pieszych oraz wzdłuż peronu autobusowego zamontowano elementy ryflowane (z wypustkami i wgłębieniami), ułatwiające orientację osobom niewidomym. 
Zadanie skoordynowano z zamierzeniami Spółdzielni Mieszkaniowej „Zjednoczeni”, która w tym samym czasie przebudowała część chodnika przylegającą do własnej nieruchomości. Zadanie łączy się też wyremontowanym z chodnikiem na ul. Gajowej, który realizowany był podczas wcześniejszej edycji Bydgoskiego Budżetu Obywatelskiego.
Inwestycję do realizacji wytypowali w ubiegłym roku mieszkańcy Bartodziejów. Głosowało na nią 433 mieszkańców.  Przedsięwzięcie kosztowało ponad 150 tysięcy złotych.
Warto wiedzieć:
W tym roku trwa już 6. edycja Bydgoskiego Budżetu Obywatelskiego. Dzięki dobrym wynikom finansowym miasta, bydgoszczanie zadecydują o podziale dwukrotnie większej niż w ubiegłym roku kwoty na osiedlowe inwestycje. Na Bartodziejach będzie to ponad 643 tysiące złotych. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie www.bdgbo.pl.
Do szkoły, na przystanek po nowym chodniku Do szkoły, na przystanek po nowym chodniku Reviewed by Miasto Bydgoszcz on 13:19 Rating: 5

Brak komentarzy:

Zapraszamy do komentowania i uprzejmie prosimy o zachowanie kultury wypowiedzi. Komentarze mogą, ale nie muszą wpłynąć na decyzję autora projektu o jego edycji.

Dodaj komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.